2017. július 6., csütörtök

In Memoriam Gene Conley

Életének 87. évében elhunyt Gene Conley, háromszoros NBA-bajnok, az egyetlen olyan ember a világtörténelemben, aki nyert kosárlabdázóként NBA-, baseball-játékosként pedig MLB-bajnoki címet.

Bár manapság jóformán elképzelhetetlen, az ötvenes, hatvanas években nem volt ritka, hogy amerikai sportolók egyszerre több sportágban is profiskodtak. Közülük is kiemelkedik eredményességével az 1930-as születésű Gene Conley, aki jóformán párhuzamosan volt NBA- és MLB-játékos is a maga idejében, és 1957-ben a Milwaukee Braves színeiben baseball-játékosként, majd 1959-ben, 1960-ban és 1961-ben a Boston Celticsszel az NBA-ben ért fel a csúcsra (a Celticsen kívül a New York Knicks játékosa is volt később). Rajta kívül soha senki nem tudott bajnokságot nyerni két különböző amerikai "major" sportligában (a 2003-ban elhunyt, háromszoros NFL-bajnok amerikaifocista, Otto Graham az egyetlen határeset még, ő azonban kosárlabdázóként nem az NBA hivatalos jogelődjének számító BAA-ben, hanem annak létrejötte előtt egy másik, később az NBA-be olvadó kosárlabdaligában, az NBL-ben lett bajnok a Rochester Royalsszal, 1946-ban).

Gene Conley 86 éves korában, Massachusetts állambeli otthonában távozott az élők sorából július 4-én. Emlékét megőrizzük.

A sokoldalú Gene Conley
Korábban "Bajnokok Reggelije" címen futó cikksorozatunk Gene Conley-t is érintő részei, azaz a Celtics 1959-es, 1960-as és 1961-es bajnoki címeiről szóló irások fellelhetőek itt, itt, illetve itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése